Поради досвідченого велокрадія

06/11/14
Блог

Man cutting bicycle lock with wire cutters

Нещодавно в інтернетах надибав статейку де нібито досвідчений велокрадій дає поради як убеспечити свій велосипед від таких мудаків як він. Більшість тих тез я раджу своїм знайомим велосипедистам, і вирішив статтю перекласти дуже поверхнево і власними словами, водичку можна почитати в оригіналі. Ось оригінал, переклад під катом.

Совість крадіїв не мучить – якщо злодій краде вашу річ значить ви не достатньо захистили її, а значить не заслуговуєте на неї, тому крадія ніколи не мучитиме совість :)

Крадій не продавець – зазвичай крадій лише краде велосипеди, а продає їх вже інша людина, і в іншому місці, подалі від можливого місцязнаходження попереднього власника. Відповідно ймовірність знайти свій велосипед досить мала, хоча у Львові було багато випадків коли велосипед повертався.

Популярні бренди крадуть частіше – популярні бренди крадуть частіше, бо їх більше, вони відомі і їх легше продати. Якщо поглянути то більшість наших оголошень про викрадені велосипеди то видно, що дуже багато наприклад велосипедів GT. Причина банальна, ними торгує Драйв-спорт по дуже демократичним цінам. Відповідно і народ шарить що GT нормальні ровери.

Вас можуть відслідковувати – тобто багато крадіжок не спонтанні, а за вами і вашим велосипедом могли слідкувати певний час, вивчаючи вашу велосипедну рутину, і місця де ви лишаєте велосипед на довго. Думаю якраз той випадок коли крадуть вночі з підвалів/під’їздів/балконів.

Інструмент – крадій може використовувати різні кусачки, пилку по металу, молоток і зубило, домкрат, відмички. Але найефективнішим є болторіз з метровими ручками.

1 хвилина – якщо велосипед не вдалось викрасти за одну хвилину, то крадій залишає його.

Місце пристібання – хочеш бути як впевненішим за свій велосипед залишай його в приміщені. Якщо ж це не можливо, потрібно лишати його в місцях з великим пішохідним трафіком. і час від часу змінювати свої щоденні звички. На велопарковках, краще велосипед паркувати в центрі, а не на краях. Пристібаючи до стовпів(знаки і т.д.) пам’ятайте, що за допомогою мотузки, велосипед з стовпа можна зняти. А пристібаючи до велостійки переконайтесь що стійка добряче присобачена до землі, часом відламати стійку простіше ніж замок.

Замки – найкраще це міні U-подібний замок + шмат ланцюга з закаленої сталі, або хоча б просто більший U-подібний замок. Уникайте тросиків будь-якої товщини. Перекусити такий трос можна простими кусачками. від товщини залежить лише час необхідний на це.

Купіть гімняний велосипед – хороший замок + гімняний велосипед одна з найкращих гарантій проти крадіжки. При цьому гімняним має бути вигляд, хати він може чудово. Або обмотайте всю раму ізолентою, такий велосипед легко ідентифікувати, важко продати ;)

Біля магазину – непристібнутий велосипед біля магазину залишений на кілька хвилин, для професійного крадія не є цікавим оскільки власник помітить крадіжку і повідомить кого треба дуже швидко. Пристібнуті на довго велосипеди ось це цікаво.

І для кращого розуміння яким ж має бути велозамок, ось відео.


11 коментарів

  • Vasyl 11:40 – 06/11/14

    Дякую actionbike, з Вашими висновками погоджуюся.
    Хочу лиш ще раз нагадати глядачу, про “інструмент” – крадій може використовувати різні кусачки, пилку по металу, молоток і зубило, домкрат, відмички. Але найефективнішим є болторіз з метровими ручками.”
    Маю пораду з досвіду: привязуйте конячку ТАК і В ТАКОМУ МІСЦІ, щоб людина, яка вовтузиться біля замка, викликала підозру в перехожих. Тобто, не привязуйте велосипед просто до лавки в парку – злодій культурно сяде на неї і помало буде пиляти тросик… От.

  • Сашко 19:42 – 06/11/14

    Дякую! Якраз шукав інформацію про пристібайки, хотів брати тросик, тепер не буду ))

  • Yorik 12:17 – 06/11/14

    Дякую! Корисна і повчальна стаття!

  • tivasyk 18:32 – 06/11/14

    справді, дуже корисна і повчальна стаття, особливо підказка «купи гівняний вел» =) йдемо далі: якщо не купувати ровер — його неможливо буде вкрасти. евріка? =)

  • tivasyk 10:01 – 06/11/14

    і, до речі. відео про троси і замки… смішне. ну правда, смішне. щоби зняти переднє колесо і сідло (!) — треба не більше хвилини і жодного інструменту. скільки коштує колесо в зборі та підседільний з хорошим сідлом? менше, ніж ровер, безумовно — але і продавати легше, і зберігати простіше.

    ще раз: вовка боятися — в ліс не ходити. а ровер тре тримати між ногами, а не лишати де попало =)

  • Dyak 10:20 – 06/11/14

    стовсно купи гівняний вел – то вважаю що це дуже правильна порада, не треба аж так розвивати її що нема вела, то й нема проблем. В мене їх є два, хороший і гівняний. хороший для подорожей гір, і взагалі для так званого відпочинкового катання, коли за мету є власне катання і отримання задоволення від катання, а другий в мене для того щоб добратись з точки А в точку Б. І він є гівняний, хоч і гарний :) (гімняність визначається ціною в основному).

    Стосовно сідла. то знаю багато випадків коли у Львові крали лише сідло, колеса не чув. Думаю основна причина, що колесо в рюкзак не запхаєш, а гуляти по центру міста з колесом в руках дуже запально. Та і нема такого ринку збуту. Думаю просто колесами цікавиться значно меньше людей ніж велосипедами.

  • tivasyk 17:11 – 06/11/14

    «гімняність визначається ціною в основному» — а злодій ціни не бачить, він оцінює зовнішній вигляд =) ну, це я краду хліб у капітана очевидність, мабуть =) решта зауваг не потребують коментування: все слушно, але сутіне міняє, бо проблеми не вирішує ані трос, ані серйозніший замок, насправді.

  • Dyak 17:53 – 06/11/14

    ну якраз ціна досить сутєво впливає і на зовнішній вигляд.
    наприкад, буде стояти мій фікс і середньостатистичний GT за 5000-6000 грн.,
    Фікс мій хоч і гарний, але злодій буде оцінювати його яким чином.
    Нема передач, тільки одне гальмо вібрейк, ригідна вилка, навіть не алюмінієва рама, це як мінімум. Натомість GT буде мати алюмінієву раму, мінімум 24 передачі, яку не яку, але амортизовану вилку, два дискових гальма, злий протектор. От чисто з тої оцінки зовнішнього вигляду, я впевнений що 99% злодіїв обере GT. При однакових замках.

  • Любко 12:45 – 06/11/14

    ну не годен втриматися, щоб не процитувати ґеніяльні спатанківські рядки:

    “Нема різниці, всьо, шо було, можна вкрасти.
    Не можна вкрасти тільки то, чого нема.
    Наприклад, я вже крім гімна нічо не маю,
    То в мене не вкрадеш нічого крім гімна.”

  • tivasyk 12:48 – 06/11/14

    +любко геніально, і дуже влучно =)

  • Писок 13:58 – 06/11/14

    Хороша стаття, основний посил котрої, з моєї суб”єктивної точки зору, зробити для злодія співвідношення зусилля/вигода таким, щоб простіше було пройти мимо.

Залишити відповідь

Автор *

E-mail *

URL

Коментар *