Цвяхи, кришечки і рельси

04/08/10
Блог

Думаю в кожного є якісь дуже яскраві спогади з дитинства. Деякі настільки яскраві, що ви пам’ятаєте найдрібіші деталі, але не пам’ятаєте час, чи місце, чи з ким ви були.

Я випадково побачив як хлопчаки на вулиці Чернівецькій, стояли на тротуарі і жваво з чогось раділи, і взагалі було видно їх шалене захоплення стосовно трамваю, що наближався. Це мене зацікавило і я спостерігав за ними. Виявилсь, що вони щось клали на рельси, а трамвай це щось розплющував. І згадався один мій дуже яскравий спогад.

Своє дитинство я провів в 3-ох географічних локаціях. Найцікавіша частина мого дитинства власне пройшла на другій локації. А було це на Сокальщині. В ті часи дітей вдома могла затримати лише 8-и бітна денді або тетріс. Але в хлопців мого віку тоді був культ велосипеда, тому все ж таки більшість часу ми проводили на дворі. Розваг в смт де я жив для дітей було не багато, але ми їх собі придумували.

Одного разу старші на 4 роки хлопці, нам показали як робити ножички з цвяхів. Ножички нам потрібні були лише для гри в “Ножички”, думаю хтось памятає таку гру. Так ось, принцип виготовлення ножичка дуже простий. Ми брали цвях, сотку або двохсотку, йшли до залізниці, і клали їх на рельси. Після того як по цвяху проїзжає потяг, він робиться ідеально плаский. Тоді один кінець обмотується ізолєнтою і маєш ножичок. Звичайно, що тоді ми не думали ро наслідки до яких це може призвести. Нам було років по 11-12.

Коли старші хлопці повели нас перший раз до залізниці, щоб показати як це робиться, то після того як проїхав потяг, хтось старший крикнув, “Гаааа, а я зара позабираю всі цвяхи”, відповідно недосвідченна малишня, ринулась на рельси, і давай хапати ті розплюснуті цвяхи. А як думаєте що робиться з цвяхом, якщо його розплюснути за пів секунди? Угу, він дуже нагрівається. Я б не сказав що ми сильно пообпікались, але уявляю як збоку то було смішно, коли з 10 хлопчаків, швидко знаходять серед шпал цвяшки, і зразу киають з криком їх назад.

А ще було дуже круто знайти на вулиці якусь рідкісну кришечку від пива, і покласти її на рельси. Коли потяг розплюсне її, то буде дуже гарна медалька, з якимось німецьким надписом. Ми з одним моїм другом, коли назбирували по 5-10 унікальних кришечок, ходили на одну з дальніх гілок залізниці, де потяг проїздить один раз пізно ввечері. Клали ті кришечки на ніч, а потім забирали.

А кажуть 90-ті були бандитьскими, для нас то були золоті часи. Аж шкода теперішню дітвору, з тими комп’ютерами, інтернетами, кабельним.


12 коментарів

  • chrishoneybee 16:35 – 04/08/10

    посміхнуло… :)
    це ж треба! а я ніколи нічого не розплюскувала на колії… додаю в список! :-*

  • chrishoneybee 16:37 – 04/08/10

    а фотка, між іншим, з категорії “Підглянуте щастя”. Хвацько впійманий кадр! Браво! :)

  • Dyak 16:38 – 04/08/10

    дивись би не впіймали, бо коли ми то робили, ніякої відповідальності не несли :)

  • Dyak 16:39 – 04/08/10

    Хоча нас таки раз впіймали на тій залізниці, але то вже інша історія.

  • fuxx 18:44 – 04/08/10

    А я розплескував копійки дрібного номіналу :)

  • ivok 15:55 – 04/08/10

    Класно. Чесно кажучи, перший раз чую і про таку гру як ножички, і про те шо щось можна на рельсах розплющувати
    А до яких наслідків цвяхи на рельсах можуть призвести? окрім небезпеки попадання дітей під поїзд?

  • Dyak 16:47 – 04/08/10

    Правила гри в “Ножички” наступні.

    На сирій втрамбованій землі малюється коло, і ділиться на кількість секторів рівній кількості гравців. Кожен гравець знаходиться в своєму секторі. Потім по черзі кидають ножичка так щоб він застряг в секторі противника. Далі по напрямку застрягання леза малюється пряма лінія. Ця лінія відтинає кусок сектора противника таким чином що його можна приєднати до вашого сектора. І так поки противнику немає де стояти.

    Стосовно наслідків, цвях може вискочити комусь в чоло. А були унікуми які хотіли класти шарики від підшипників.

  • смд 16:57 – 04/08/10

    Жвирка?

  • Dyak 17:47 – 04/08/10

    Угу, світ тісний, виджу не я один був такий небезпечний.:)

    Ми знайомі ?

  • ivok 19:20 – 04/08/10

    це ж треба. ми в дитинстві в городки бавились, там на веліках катались =)

  • Dyak 08:12 – 04/08/10

    Вєліки то взагалі окрема історія. Кожен мав ровер і вмів його ремонтувати, а їздили ми тоді дуже багато. І взагалі вєлік то була вєщ ще та.

    Ну а дні проведені на Бузі, хто памятає?

  • Natali 10:42 – 04/08/10

    [quote name=”Dyak”]Правила гри в “Ножички” наступні.

    На сирій втрамбованій землі малюється коло, і ділиться на кількість секторів рівній кількості гравців. Кожен гравець знаходиться в своєму секторі. Потім по черзі кидають ножичка так щоб він застряг в секторі противника. Далі по напрямку застрягання леза малюється пряма лінія. Ця лінія відтинає кусок сектора противника таким чином що його можна приєднати до вашого сектора. І так поки противнику немає де стояти.

    Стосовно наслідків, цвях може вискочити комусь в чоло. А були унікуми які хотіли класти шарики від підшипників.[/quote]

    частенько колись бавились в “ножички” у дворі біля будинку )

Залишити відповідь

Автор *

E-mail *

URL

Коментар *