Руїни замку в Старому селі

10/27/10
Подорожі

Руїни замку в Старому селі

Світлини

Якось одного недільного ранку, вирішили ми, що потрібно десь поїхати. Так як далеко їхати не хотілось, то першою ж думкою було Старе село, Поглянути на найбільший замок Львівщини. В Блеки дуже цікава історія долі цього замку. Сам я там не був дуже давно. А мої дівчатка ніколи. Взяли канапок, чаю в термос і завантажились. Кілька кілометрів і ми вже спускаємось з траси на Івано-франківськ. Погода просто чудова.

Дорога до старого села

Далі кілька кілометрів селом. Пам’ятаю як вперше з кумом і Дімою, були тут і я вперше пробив колесо, на спуску до села, і ми йшли пішки, поки не надибали якихось дітлахів і я в них купив латку і можливість напомпати колесо, бо сам таких дівайсів ше не мав. І ось ми на місці.

Руїни замку в Старому селі

Перше що впало в око, це те що в замку зара пасовисько. Гуси, кури, і може ще якась скотина там пасеться. Коли ми туди приїхали, там були якісь поляки. Уявляю як вони дивувались, така велична споруда, і така занедбана. А про колишню велич свідчать лише короновані башти. Погода була цікава, і хмари і сонце.

Ось такі корони, зліплені з глини, молока і яєць.

Замок у Старому селі

Мої дівчата зразу полізли досліджувати одну з башт.

Але здоровенний смітник в башті, відбив будь яке бажання її досліджувати.

Руїни замку в Старому селі

Зелена травичка так і манить прилягти, присісти, повалятись, але продукти життєдіяльності деяких свійських тварин відбивають таке бажання.

Замок у Старому селі

Сонячна погода спонукала до забавок з малою.

Стали шукати місця для досліджень де немає сміття. І як не дивно троха таких місць було.

А колись тут ходила знать.

Руїни замку в Старому селі

А це залишки від величних прикрас замку, які зараз можна хіба що на старих фото і малюнках. Ось так воно сиріє і крошиться в траві.

Замок у Старому селі

Руїни замку в Старому селі

Наступною нашою розвагою, було поганяти гусей. Мала так реготала, що Оксана від того реготу набігала не одне коло, а бігати з 8 кілограмами не так просто.

Вже традиційне фото з руки :)

І ще одна традиція ідею якої вичитав в Жовтих окулярах

Цікаво під чиєю охороною?

Замок у Старому селі

Ще одні персонажі, з однієї з найулюбленіших книжок малої.

ЗРуїни замку в Старому селі

Ну цей персонаж без сумніву найцікавіший.

Та і взагалі, коло замку доня побачила майже всіх свійських тварин, які бачить в книжечках своїх, і деяких почула в живу, а не жахливу імітацію у виконанні батьків.

Замок у Старому селі

Руїни замку в Старому селі

Замок вражає, спочатку своєю величчю, а потім занедбаністю. Дивлячись на фотки початку 20 століття, розумієш, що він тут простояв 500 років, але найбільших руйнувань зазнав за останні 100 років. Він пережив красивим і цільним  не один бій, не одну війну, не одну облогу. Ці стіни прийняли не одну кулю, не одне ядро. Але зруйнувала його найбільше, банальна байдужість і недбалість. Колись в 4012 році, наші нащадки відкопають ці руїни руїн, так як ми відкопуємо Херсонеси. Ми будуємо безликі торгові центри з бетону, заліза і скла, а навіть не те що прибрати, не смітити не можемо в цих хранителях  історії. Сільські діти пишаються, що їхнє село відоме такою пам’яткою, але вже наступного дня йдуть пити туди пиво, кидати пляшки, і пісяти на ці стіни, яйця для будівлі яких звозились з цілого регіону. І зводились вони не кранами і бетономішалками, а руками.

Ось такий в мене вийшов трішки сумний підсумок, але це не значить що там не варто побувати, якщо ще не були. Насправді ми провели чудовий день, і це був не кінець, адже після цього ми поїхали в інше місце, яке мені дуже подобається, і в якому я за останній рік був втретє, а дівчата ще ні разу. І як тільки пригріє весняне сонце, планую побувати знову.  Думаю не важко здогадатись де це.

А взагалі, навколо ще стільки не побаченого, не сидіть вдома!


7 коментарів

  • Товариш Ткач 08:05 – 10/27/10

    Прикольно. Щось я ніколи не чув про той замок в Старому Селі. В мене і одногрупники були зі Старого Села і часто проїжджав мимо. Треба буде колись таки і не проїхати мимо. Наскільки видно з фото, то вхід туди вільний, що ще більше спонукає туди завітати :)

  • Alex 08:48 – 10/27/10

    а я чув що в ті часи цемент робили з яєць, вапна і конини

  • nnn 09:03 – 10/27/10

    по темі

    http://zik.com.ua/ua/news/2010/07/16/237334
    а вчора десь читав що вже передали

  • ostap 09:28 – 10/27/10

    був там літом на концерті, жілюгідне враження справив замок, занедбаний.
    По фото колись був гарним

  • dyak 11:27 – 10/27/10

    [b]2Товариш Ткач[/b] Угу туда взагалі немап роблем попасти, і їхати так само як до бухти вікінгів.

    [quote name=”Alex”]а я чув що в ті часи цемент робили з яєць, вапна і конини[/quote]
    Гімняні стіни, фуууу :)

    [b]2 nnn і ostap [/b]
    бум надіятись на шось добре.

  • Володимир 21:39 – 10/27/10

    Якщо не помиляюсь, то стіни даного замку можна побачити з потяга Львів – Івано-Франківськ ??

  • Dyak 06:58 – 10/27/10

    Так, колія проходить в 10 ти метрах від стін замку.

Залишити відповідь

Автор *

E-mail *

URL

Коментар *