Великодні вогні

04/26/11
Блог

Є в Україні багато різних святкових традицій. І всі вони є світлими, і зрозумілими. Але наш народ не знаючи міри робить ті традиції не такими і світлими. Цьогоріч я мав нагоду спостерігати за однією традицією, яка мені з одного боку дуже подобається, хоч я і не знаю звідки і для чого вона, а з іншого боку вона настільки видозмінилась, що навіть не знаєш чи треба її. Така розвага є традиційною для всього карпатського регіону, і на Закарпатті і на Франківщині, і на Львівщині

І мова ж звичайно про святкові вогнища, які розпалють молодики в Пасхальну ніч. Я спостерігав за тими дійствами з долини. Тобто навколо мене були пагорби на яких палились вогнища. В моєму полі зору було близько 10 вогнищ, але доступна лінза дозволяла нормально побачити лише два.

Що кидалось в очі, так те що коли одна ватра починала горіти дуже сильно, за нею підтягувались і інші. Таке собі змагання.


Вогнище на фото зверху я не бачив, оскільки мені заступа пагорб. Але в моменти максимальної потужності воно таки пробивалоь догори. Купу гілок для цього вогнища дітвора починала збирати ще за тиждень до великодня. Що від тієї купи залишилось дивіться нижче.

Коли мені вже набридло знімати вогні, вирішив побавитись з зоряним небом. Знайшов полярну зірку, і давай різні варфанти пробувати. Зрозумів одне, треба трос. Бо тримати пальцем кнопку спуску більше як 5 хвилин напряжно. Можна скотчем колхозити, але то не по пацанячому )). Лінія крізь кадр, то літак.

Ще на тижні поставив на фот альтернативну прошивку Magic Lantern. Вона є дуже сира і не стабільна. Розблоковує багато фіч заблокованих софтварно, тобто мала б розблоковувати (як я казав сира і не стабільна). Має вбудований інтервалометр (працюючий). От я подумав зняти таймлапс зоряного неба. Але з тою прошивкою є можливість перетворити фот на цеглину. Фот ніжно йде в бескінечний ребут, і якщо зразу не витягнути батарею і не зупинити цю циклічну смерть, то хвилин за 5 проц перегріється і згорить. Так от мені здалось що десь на 15тому кадрі таймлапсу, фот таки пішов в ребут. І я вирішив не ризикувати ))). Буду своїм дівчаткам на якесь свято пльт замовляти.

Ну і на останок. Я казав, що мені не подобається традиція з вогнищами. Власне не подобається вона мені через те, що палять там в основному авто покришки. І коли я це фотографував то в повітрі стояв стійки запах паленої гуми. Як люди коло вогнищ стояли я не уявляю.Казали мені що вони додому приходять як з шахти чумазі і чорні, і часто п’яні. Особливо раді мами і дружини тих людей. Бо ж стелять чисту постіль перед святами, а тут приходить весь в сажі, і п’яний і лягає спати не помившись )))).

А ось що лишилось від вогнища з крайнього фото.

Кажуть тут за ніч було спалено 170 покришок. Доречі на фоні боржавський хребет. Ну і для масштабу.

Як я вже казав під час таких розваг, людям мало тепла від вогню, вони ще й алкоголем підігріваються, звісно що після себе залишають срач. Сумна картина.

Тут на кілька світлин більше


8 коментарів

  • Viktor 11:07 – 04/26/11

    Ага, на рівненщині також є така традиція…ніколи не забуду, як нас з братом тітка сварила, коли ми прийшли вранці додому чорні, як негри ))

  • Alex 11:30 – 04/26/11

    масштаб вогнища рулить!

  • усам 15:56 – 04/26/11

    люди беруть лише найповерхневіший шар культури, тому використовують те, що прийняли, аж до неможливого. думаю саме тому майже всі традиції зараз набули вигляд страшний – і великодні вогні, і обливання в світлий понеділок, і пітарди (на щастя на великдень їх тепер менше, але на новий рік точно забагато), і свячена вода на йордан, коли люди дусяться більше, ніж в трамваї і т.д. тут є буквально “навчи дурня богу молитись”

  • Оля Ч 11:02 – 04/26/11

    В студентські роки мала нагоду кілька разів побувати на Великодній ватрі, яку щороку організовували пластуни та інші молодіжні ГО на Кайзервальді. Купа молоді в вишиванках, канапки-паски-шинки, з алкоголю – максимум пиво, хоч і воно не віталось. Всі трохи стомлені після гаївок в Шевченківському гаю. Ватру палили зі старих сухих гілок (їх хлопці збирали понад годину)…
    Розмови, жарти, пісні під гітару… сидіти так могли навіть цілу ніч, бо файно сиділося з гарними людьми.

    І коли побачила фотку з ватрою, то дуже сподівалась прочитати статтю саме про таку традицію… еех… шкода…

  • Dyak 11:12 – 04/26/11

    я хотів піти безпосередьо до ватри, але родичі відрадили, кажуть там і бійкі часто бувають, а тут я прийду, патлато бородатий з фотіком, і т.д.

  • Julie 14:36 – 04/26/11

    Цікаво я про такі вогні вперше чую.. треба погуглити ))

  • chrishoneybee 17:08 – 04/26/11

    Хм, в я вперше чую про таку традицію… Цікаво. …і цікаво чому покришки? хм.

  • Dyak 20:22 – 04/26/11

    Певно того що файно горять

Залишити відповідь

Автор *

E-mail *

URL

Коментар *