Саморобна Spider dolly

05/13/12
Статті

Що таке spider dolly видно з фоток, а для чого воно потрібно видно з відео. Ця річ дозволяє знімати кадри з плавним і рівномірним переміщенням камери. Єдине що не обхідно то це рівна поверхня. Хоч та штука і відносно не дорога, всього 69 доларів. Але оскільки відеографія для мене всього навсього хобі і досить таке витратне, то такі речі якось простіше робити самому. Благо статей як це зробити в неті купа. Єдина проблема що більшість статей гамериканські, і починаються вони приблизно зі слів “All parts that you need could be found in nearest hardware store”, тобто все що вам потрібно можна придбати в найближчій господарській крамниці. Та от біда одна в наших і їхніх господарських крамницях зовсім різні товари, та і ціни. Навіть банальний болтик з різьбою 1/4 дюйма (що вкручується знизу в камеру) в нас не купиш. Тому їхні статті можна розгялдати тільки для алгоритму, а під час прикладного застосування алгоритму потрібно вже орієнтуватись по місцю. 

Моршинська нажаль мене не спонсорує, просто стояла найближче). Ну і під катом трохи деталей.

Чому власне вирішив зробити таку штуку, бо вона реально легко робиться, легко затсосовується, і має непоганий ефект.

Роликові колеса придбав вживані за копійки. Все решта в епіцентрі.

Ось списочок: пластина з отворами (до 10 грн.), ніжка меблева (до 20 грн.) шпилька з різьбою М6 (до 5 грн.), гайки, шайби, барашки, 2 болти м5 (до 10 грн.). Ціни всі  приблизні бо купляв все в різний час для різних калхозів і давно.

Осі цієї доллі можна крутити на різні кути відносно одна одної, тобто можна запустити камеру навколо чогось.

По самій доллі ніби ясно, тепер, як туди всадити камеру. Як я казав, болта на 1/4 дюйма в нас не купиш. Але на вернісажі за 5 грн, дядечки, що торгують різним фотобарахлом з радістю витягнуть потрібний болт з чохла чергового зеніта. Або можна і цілого зеніта придбати :) 

Якщо у вас більш-менш якісний штатив, то голова відкручується від ніг, і велика ймовірність що сидить вона на ногах якраз на болті 1/4 дюйма, ще може бути 3/4.

 Ось і все. Можна знімати всякі штуки. По модному лоу енгл слайд шотс. 

Я вже використовував цю річ в одному з недавніх проектів. Всі кадри де є рух в бік, зняті з цієї долі. Коли робив кадри речей на столі, то на дві табуретки клав довгий і вузький кусок ДСП, що в мене залишився з мого меблебудування. 

Звичайно що ця моя долі не ідеальна, але і не дорога. Ну і оскільки така річ не так вже й часто використовується, то вважаю що не доцільно купувати таку річ. Особливо якщо це все лише хобі.

З.І. Доречі в мене ше є пару калхозних штук для індіфльммейкінгу. Якщо цікаво то продовжу.


11 коментарів

  • vovsad 02:05 – 05/13/12

    Хех, Ролерблейд.. ;)

  • Назар 06:27 – 05/13/12

    Прикольна штука. Буду собі робити. Ві нід олл колхоз девайсіс які ти мануфактуред. Буду чекати наступну статтю з серії “Штуки для індіфльммейкінгу”

  • AniaP 07:05 – 05/13/12

    файно.
    пластина нагадує мій дитячий радянський конструктор :-* з такими ж дирочками)

  • микола 08:49 – 05/13/12

    дуже круто. наступний крок – подібна платформа, але на 26″ (хоча мода і здоровий глузд кажуть 29″) колесах? тоді можна буде знімати не лише на ламінаті, а й десь в місті :)

  • Назар 09:10 – 05/13/12

    А роликові колеса ти десь в неті шукав?

  • Dyak 09:21 – 05/13/12

    микола, хз найнерські колеса дорогі)

    Назар, в знайомого в спортивному магазині купив.

  • Serjart 11:34 – 05/13/12

    Дешево та нормально )) В мене також не було бажання витрачати гроші на панорамну головку, тому зробив саморобну.

  • chrishoneybee 11:20 – 05/13/12

    Та-та! Давай ще випуски “ачюмєлих ручок”! :)

  • Filin 16:14 – 05/13/12

    підписуюся на такого роду статті. Даєш гелікоптер з тримачкою камери і гіроскопічним стабом? =))

  • Назар 14:46 – 05/13/12

    Привіт. Наперед прошу вибачення за питання не по темі. Пробую зробити анімоване слайд-шоу з фотографій в едіусі. Коли я, використовуючи layouter, роблю скажімо “наїзд”, швидкість чомусь протягом “наїзду” коливається. Тобто, вона не є стабільною. Початок – повільний, ближче до середини масштабування чомусь прискорюється і наприкінці (вже при переході до іншої фотки) знову сповільнюється, майже зупиняється. Ключові кадри створені на лінійці на самому початку і в самому кінці. Питання , чи можливо зробити так, щоб швидкість була однакова, від початку і до кінця наїзду, без прискорення і сповільнення? Якщо знаєш відповідь підкажи будь ласка, буду вдячний.

    ПС: у Вегасі, наприклад, швидкість протягом усього наїзду однакова за замовчуванням і там проблем з цим не було. Після переходу на едіус (який мені в цілому подобається набагато більше) зіткнувся з цією ось проблемкою.

  • Назар 20:18 – 05/13/12

    Вже знайшов відповідь на своє запитання. Як виявилось все дуже просто :)

Залишити відповідь

Автор *

E-mail *

URL

Коментар *