Мій Hello Android World

09/23/13
Блог

hello-android

Я написав свій перший Hello World для Android платформи. Коли воно запрацювало я відчув той кайф від першого хелоу ворлда на бейсіку у восьмому клас. Це було ніби знову вперше, чомусь я не відчував такого коли писав код на роботі, на різних мовах, чи плагін для сайту писав, чи ще щось. А взагалі, останнім часом в мене якісь дивні відчуття, чи то пам’ять генетична, що осінь прийшла і пора до школи, хоча відчуття ті почались раніше ще влітку. А відчуття такі що я хочу вчитись, пробувати себе в чомусь новому, хочу якось розвиватись.

Найгірше, що я не знаю в якому саме напрямку я б хотів вчитись, тобто навіть не так, я б хотів розвиватись зразу в багатьох напрямках. Я б хотів писати цікаві аплікухи для мобільних дівайсів, якийсь класний веб сервіс, якусь інді гру, хотів би навчитись музиці, хотів би глибше зайнятись математикою, вивчити ще якусь мову(німецьку наприклад, вже була одна спроба), регулярно бігати(виходить наразі не дуже регулярно, макс 3 рази в місяць), хотів би зняти класну документалку, прикольний кліп, і мати якесь ютюб шоу, активніше займатись розвитком велоінфраструктури і велокультури у Львові, та і взагалі громадським простором, хотів би поїхати в якусь експедицію, зайнятись йогою, таймлапсами, макрофото, писати більше в блог і т.д. Все це на жаль мені не дає спокою, я не можу конкретно визначитись чого ж я хочу і через це розпорошуюсь поміж своїх цих проектиків, і толком ніде не маю чогось справді вартісного, одні хелоу ворлди :(. Але найголовніше з поміж цього всього хочу бути хорошим татом і чоловіком. І я не знаю в чому проблема, що мені заважає це все робити як слід, або може мені щось заважає думати, що я це роблю як слід.

Якийсь такий оффтоп почався… Кароч історія не така довга, а почалась вона з того що в нас народилась доця))), і Оксана вирішила активно займатись розвитком дитини. Дослідила про всякі методики раннього розвитку. І натрапила на методику Глена Домана. Хоч його методика була розроблена початково для хворих дітей, та вона була дуже успішною, тому її почали застосовувати для раннього розвитку мовлення в здорових дітей. Ось тут Оксана описує про неї детальніше. Якщо коротко то суть проста, щодня показувати швидко дитині картки з предметом та написаною назвою, і промовляти назву предмету вголос. Коли ми почали з малою займатись то придбати такі картки українською мовою було неможливо, їх просто не було. То ми зробили їх самі. Оксана зверстала, я надрукував. Вони до речі викладені за посиланням вище. Потім пізніше я ще зробив відео слайдшоу, а Оксана озвучила це і ми завантажили це все діло в мережу.

Ну і нарешті до суті посту. Якось я надумав написати якийсь хелоу ворлд на Андроїді. Просто хотілось шось зробити під мобільну платформу, а завжди з тим проблема, що щось навчитись треба щось написати, а що незнаєш, тобто бажано щоб той хелоу ворлд був хоч трохи корисним. Тому зразу в голову прийшла ідея з картками. Тим більше все було, я маю на увазі, картинки і звуки, лише написати код. Ну я і написав. А щоб воно просто так не валялось на харді, і приносило користь людям я купив собі девелоперський акаунт на google play market за 25$ і залив то все в маркет. Вийшло 5 ть однотипних аплікушок на різну тематику. Хоч і залив їх я ще 20 того серпня та вирішив про них розповісти лише зараз, було цікаво як воно буде просуватись без жодної реклами.

Статистика наразі така:

apps

Знаю, що назви якісь розумніші варто було придумати :). З цікавого те що мої аплікушки дуже зацікавили веломандрівних американців, котрі зупинялись в нас на початку вересня(я про них ще не розповідав:)), бо їм це було капець як просто з точки зору вивчення української мови. Малюнок є, напис кирилицею є, і вимова є. Казали ще б напис латинкою і взагалі буде зачьотік.

Якщо глянути статистику найпопулярнішої аплікушки по країнам то вона така

countries

А вот  по мові на пристрої на який ставиться аплікуха все вже по іншому :)

langs

В загальному писати під мобайл дуже цікаво, і я не планую на тому зупинятись. Сподіваюсь буду робити якісь справді корисні аплікушки, як всесвіт дасть мені натхнення, сили, і часу.

Знаю що серйозні дяді програмери посміються з мого кодінгу, і таке насправді довше паблішати і описувати в маркеті ніж кодити, ну то я хіба скажу що я як та дитина, що спочатку не вміє говорити :). А стосовно паблішати я не жартую, реально так харно оце описувати. скріншотити, і т.д. Хочеться збілдити і залити на маркет, а нє ще треба купу бюрократії.

Ну і на останок лінки на аплікушки. Ну поперше всі вони в топі по запиту картки, ну а якщо ні то во…

з.і. Оцінюйте, сваріть, присилайте фіча ріквести і баг репорти :)


10 коментарів

  • Сашик 10:32 – 09/23/13

    Мій товариш колись казав, що він плавав зі мною стабільно зранку перед роботою лише тому, що за… втомився :) придумувати відмази, чому він не може піти поплавати. Одного разу, казав, навіть сон йому наснився, що він придумує відмазу, чого не йти плавати. Проснувся, пореготав, пішов :) тобто якась мінімальна відповідальність по відношенню до третьої особи на якусь дію – і бінго! працює :)

    По мові — я так почав писати німецькою і просив знайомих мені читати, задавати питання, а я на них відповідатиму. Частина відвалилась, а от через тих, хто читають, я вже не можу закинути :)

    Словом, особисто для мене «відповідальність перед третіми особами» — страшний стимулятор!

  • Natali 11:16 – 09/23/13

    ууу треба ввечері щось чоловіку на андроїд завантажити з того, подивитись що там і як :) ну і вітаю зі стартом ;)

  • diak 13:00 – 09/23/13

    Саша, в мене те саме відповідальність перед третьою стороною для мене значно стимулююча аніж перед собою.

  • Сашик 15:01 – 09/23/13

    Ну що ж, тоді хіба мати кілька тих “третіх сторін”, які стануть мотиваторами… з часом задовбешся бути “комусь повинним” — можливо, тоді пересилить “бути повинним собі”…

  • Сашко 18:01 – 09/23/13

    Супер!
    А в ютубній версії було б класно звірів анімованих поставити. Звичайно, це на порядок більше роботи…

  • dyak 18:34 – 09/23/13

    Можливо, але це екстра ворк, бо картинки вже були, а з озвучкою трохи бавились бо не так просто виявляється сказати гарно зразу як треба одне слово, особливо коли тобі мікрофон пхають до лиця. Та і сама методика не передбачає анімації

  • chrishoneybee 13:11 – 09/23/13

    Блін, другий абзац цього допису – то 1:1 мій діагноз… Ідей “кльово було б робити таке-то” більше ніж моя голова може переварити.. і щодня питання: ТО ЧИМ КОНКРЕТНО ТИ ХОЧЕШ ЗАЙНЯТИСЬ, А? :)

    А щодо програмки, то ми вже домашніх тварин активно юзаєм, Ксеня сама переключає слайди (правда в неї це дуже швидко виходить). Терміново йдем встановлювати й інші сети!!! :)

    Ну, і можу підтвердити, що мені сподобалось бути “третьою стороною” в нашому попередньому проекті, то можу спробувати бути корисною в такій ролі і надалі ;)

  • zymova 05:11 – 09/23/13

    всі чудові : ) зберегла на майбутнє : )

Залишити відповідь

Автор *

E-mail *

URL

Коментар *